命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

:.::.:Movie review:.::.:

Posted: Tuesday, July 21, 2009 by Syed M. in Labels:
0


Assalamualaikum pembuka bicara....

Hoho...baru habis tgk SHINJUKU INCIDENT, lakonan Jackie Chan. Pernah dengar? Kalau x pernh tau@tau sikit2, ana cdgkan g tgk cite ni...best!!! Tp, agak keciwa sikit coz citer ni kurg aksi lompat2 sepak terajang dr Abg Jackie kite ni.



Citernyer berkisarkan kehdupan sorang mamat yang berhijrah haram ke Jepun dari northeast China, sbb nk cari awek die yg dh ade kat sne. Smpai jer, die trus ditemukan ngn org2 yg senasib ngn die. Die jugak yang bwk perubahan besar kat komuniti besr Chinese yg ade kt situ smpai dorg ade power sendiri. Tp kan....life is a journey. Tgk sdiri kalau nk tau.....

Sbnarnyer....nk bawak ape yg boleh kite dpt dari citer ni. Bukan untk mengagumi ape yg dorang wat, tp untk blajar ape yg kite boleh blaja. Jackie, atau Steelhead dlm citer ni, berusaha utk naikkan maruah komuniti Chinese kat kawasan Kabuki-Cho, mase tu kat bwh pengaruh mafia Taiwan. Rasenye, tanpe die, xde org yg akan pikir utk pegi wat ape sje untk kwn2 die. Atas dasar 'brotherhood' yg dpegang, die snggup membunuh, menipu, mencuri n anything else yg against the law. Teringat main game Samurai Warriors 2, dimana ade watak Mitsunari Ishida, Kanetsugu Naoe n Yukimura Sanada yg berjuang based on honor, love and their friendship. Mgkin sekadr game, tp kalau kite lihat dri sudut lain, kite akan dpt ape yang sptutnye kite, khasnya sebagai org Islam dpat. Dalam sirah Rasulullah sdiri, ketika perjalann baginda ke Yathrib(Madinah), kat Gua Tsur, ape yg terjadi? Abu Bakar as-Sidiq sacrifice himself dgn meletakkn kakinya dlm lubg ular, bimbg ular tu serg Rasulullah. Daripd friendship tu kite dpt blajar another value, that is loyal.



Lain pulak dlm citer Shinjuku Incidents, Steelhead dikhianati kwn2nye yg pernh die tolong dulu. Die dh ckp jgn jual ddah, kwn2nye jual jugak...ckp jgn wat masalah , diorg wat jugak. So, where's their loyalty? Akhirnye, Steelhead....eh, spoiler plak....tgk sdiri k? Haha. Tp tulah yg ana nk tunjuk kat sini. Dalm kite bersahabat, honesty, loyalty and trust are the main elements. Bkn sekadr bershbt, ttpi jugak dlm komuniti yg besar mcm negara, masyarakt n kaum. Begtu jugak dlm agama...kalu kite tgk blik slepas kewafatan Rasulullah, yang mane ramai, yg tinggalkan Islam ke yg still dengan Islam? Selepas Rasulullah wafat, lebey kurg 300,000 yg join pakatan x nak ikut Islam, meningglkan sikit yg lainnya yg setia berpegg kpd Islam. So, mane dorg punye loyalty kepd Islam? Kat mane dorg punye sumpah yang mengaku Allah itu Tuhan dan Muhammad rasul-Nya? Hilang, sbb dorg ade agenda lain selain tu....mcm dlm game Samurai Warriors jugak, ade sesetgh tu kerana harta dunia, lupe jnji yg dorg penah wat kat kwn2 dorang....so, mcm mane dengan kite?

Betrayal? Sape x penah rase? Kekadang, kita akan rasa dikhianati tnpa org lain mahupun kita sedari. Macm kita berjanji dengan org tu, pastu org tu dengan senang hati jer disobey n ignore janji tu. That's a kind of betrayal. Namun, Allah x pernah khianati kita. Segala janji-Nya adalah pasti. Tengok sdiri kat sekeliling kite ni....apa yg Allah janjikan akan berlaku, so percayalah, negara Akhirat menunggu kita!!

So....byk lg nk setel....tulis lagi next time, insyaAllah!!!



===all for one, one for all===
===separa addicted dengan SW2, walau dh abis main setahun yg lalu===

Related Posts with Thumbnails