命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

Jom Pi 'mASJiD'...

Posted: Tuesday, January 27, 2009 by Syed M. in
0



Assalamualaikum...

bMelayu.exe...........loading completed

Semalam ana gi jalan2 kat Taman Tamadun Islam(TTI), Pulau Wan Man sambil teman adik yang nk masuk asrama petang tu. Keindahan dan kecantikan senibina Islam memang meragut hati ana(lame x gune komsas). tapi, yang agak pelik...ape fungsi MASJID KRISTAL? aritu ana ade pegi ngn family dr Kelantan untuk tgk2 'masjid' ni...dalamnye memang kalah r surau cendana. Duk dalam je ana rase mcm duk kat Turki@Syria. Ade sorang pak cik ni tgh smbahyang kat dalam(sunat kot, x pun nazar sebb dapt sampai kat 'masjid' ni.) Akan TETAPI, kekhusyukannya jelas terganggu dgn sorak-sorai budak2 dan plancong yang dtg, diorang ingat masjid tu reban ayam agaknyer.


Tp, tu citer lame... mgkin ade antara kite x kisah sgt pasal ni. Tp, ape yang ana nk tau ialah fungsi sebenar MASJID KRISTAL yang diagung-agungkan M'sian Gov n most of M'sian? mmg untuk pelancongan tp ape maksud 'masjid' yang sbnar?

Ni ana ambek curi2 mase amoi ni tgh syok posing dekat 'Masjid Kristal'. Ana x smpat nk amek mase die tgh pegang daun pokok kat blakang die tu...tu antara contoh, ade lg yang pakai ketat n sluar pendek tp slmbe nye masuk masjid kristal tu. Ingt abg2 dan akak2, dgn jiran yang haiwan pun kita kena jaga adab, apatah lg rumah Pemilik Alam ni...astaghfirullah!
Persoalannya, adakah ini maksud masjid pada konteks pelancongan, atau skadar bangunan untuk menandingi Aya Sofia(Turki) atau Masjid Xian(China)? fikir2kan lah bersama...

Dari Anas r.a. berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, "Hari Kiamat tidak akan bangkit sehingga orang-orang saling membanggakan masjid-masjidnya"
(HR at-Tarmidzi dan disahihkan Ibnu Khuzaimah)


*SEDIA MENERIMA RESPONS*

0 kritikan@pujian:

Related Posts with Thumbnails