命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

130. Sape Kabo Jadi Puang Senang?

Posted: Tuesday, May 24, 2011 by Syed M. in Labels: ,
2


Sape kabo jadi perempuan tu senang?
Doh la kene tutup sane, tutup sini.
Tengok sek laki, pakai T-shirt Pagoda pong dok kene beleber.
Sek-sek puang ni, stoking pong kene paka.Ce tera suroh sek laki jadi tine sekali,
jeng pale dok tahang kene tutup belake
Tapi, kite orang puang rilek jer.
Dok tengoh panah dering pong ade hok sapa paka juboh. Hebat kang sek puang?




image courtesy of mooflevolume



Sape kabo jadi perempuan tu senang?
Tiap bulang, ade sokmo 'nyakit' maghi.
Sapa nok gi kelah pong terase rohok, payoh
Kalu bulih, taim tengoh jalang tu nok je tepik. Sakit boh, sakit.
Ce tera tengok budok laki, molek molek ade jer,
sapa kadan-kale nok bulih sakit tu setaung sekali pong payoh.
Tapi, orang puang pulohang taung ngan nyakit hok same tiap-tiap bulang, steady medi jer.
Hok tengoh tahang sakit tu ade hok bulih sengih napok gigi, 
orang pong dok tau ye sakit ke dok.
Terer owk orang puang?


image courtesy of
Ustaz Azhar Idrus (Original)


Sape kabo jadi perempuan tu senang?
Ati hok dalang ni Allah wat jadi lembut sunggoh.
Derah sunggguh sensitip.
Ce tera tengok orang hok putus cinta,
Besenye orang puang la hok paling susoh nok lupe. Teringat sokmo.
Orang laki? Pah putus, dok dang ape-ape lagi ade lalu hok baru. Ramai gitu r.
Ce tera tengok citer hindustang,
sape hok paling parok nangih?
Orang puang la owk? Ade sapa rohok nok nyawe.
Orang laki ade hok ssuke sapa dok ingat dunie doh.
Hoh, lembut dok lembut nye ati orang puang.
Tapi, ati hok lembut tu la hok orang laki suke tu.
Terer dok orang puang?






Sebab susohnye nok jadi puang ni la, ramai hok ngaju ngan Allah.
Ye kate, Allah dok adil.

Bakpe Allah buwi lebih ke orang laki?
Bakpe orang puang hok kene dengo mende suami kate?Bakpe syurge orang puang dok bowoh tapok kaki suami?
Dohla jadi puang ni susoh gemende.
Pah orang kate nok jage 10 orang anok laki dok susoh supe nok jage anok puang.
Sebab pikiran negatif, dok molek kat Allah ni la, ramai puang2 kat luor tu hok wat peranga, 
rebel
 orang puteh panggil.


Ade hok paka supe dok cukup kain, dok tutup aurat. Ye kate, "Orang laki tak yoh tutup-tutup pong." 


Ade hok beragah(berani) nok tepuk tampor ngan laki, gura-gura manje orang kate,sanggup gadai maruoh diri, kes caye ke janji-janji manis jantang bengong.

Sian ke sek-sek die, owp?
Sebab mikir2 negatip kat Allah, sapa berani wat rusok ke diri ye lake.
Pok-pok ye kate ye wat gitu sebab Allah dok adil.


Masaaloh lening,
yeke Allah dok adil ngan orang puang?


Memang betul, syurge orang puang dok bowoh tapok kaki suami.
Bukang suroh gi cari bowoh tapok kaki tu.
Tapi, jap. Ce mung pikir semula, syurge anok laki dok bowoh tapo kaki sape?
Bukang tapok kaki mok die ke?

Memang betul, isteri kene ikut mende hok suami kate,tapi, anok laki kene ikut taat ke mok die 3 kali lebih dari ayoh die.
Dok adil lagi ke kat orang puang?

Bukang jer adil, tapi Allah sayang sunggoh ke orang puang ni.



Orang laki ni, syurge isteri die dok bowoh tapok kaki die.
Kalu paling banyok pung, orang laki bulih kaweng 4.
4 orang tu syurge die atas orang laki tu.
Tapi, orang puang...kate kang lah, ade 15 anok laki,
kirenye ade 15 orang hok syurge die atas sorang puang tu.
Allahu Robbi, terer orang puang ni kang?

Bakpe orang puang terer? Sebab orang puang Allah sayang.

Ce tera dengor lagu-lagu hok maing kat radio,
Banyok lagu pasal puang, kang?Buwi contoh se... Sumayyah, Aisya Humaira.
Tu hok nasyid, lagu rock 90-ang...Jesnita, Isabella.
Westlife wat lagu Oh Mandy.


Payoh la kite nok dengor lagu pasal orang laki
Sayang sunggoh la Allah ni kat orang puang, sapa gitu sekali. Tu baru kat dunia, boh.

Tengok pulok,
bile orang laki menang mende-mende ke, anugeroh ke...
orang kabo,
'disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'
Dok penoh pulok kite dengo,
'disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

Hebat dok Allah wat orang puang?

Dok adil lagi ke Allah kat orang puang?


Adil lebihang ade la kat orang puang nih.
image courtesy of
Ustaz Azhar Idrus (Original)
Sapa susohnye...rohok nok jadi puang ni.
Doh la orang puang senang gemende nok masuk syurge.

Ce tengok hadis ni,

"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."(Hadis Riwayat Ahmad)



 Aku tanye sekali lagi la, dok adil lagi ke?
Orang-orang puang....buwi sedor lah.


Sayangnye Allah kat orang puang.

Cintanye Allah kat orang puang.







Nok ke kite wat rusok mikirang kite nga mende hok negatif kat Allah?
Allah wat orang puang ni hiasang dunie.
Ce kite bayang siket, 
dunie hok beso, comel lotey ni...
kite jadi hiasang.
Hok paling comel hiasang tu, wanita solehah.
Dok siang ke kite kalu gi tolok jadi hiasang hok paling comel tu?





time kaseh kat Nur Nabila Nor Azizan untuk note yang comey lotey. *original note: click on this link*

2 kritikan@pujian:

  1. Salam ta'ruf.. wanita solehah itu permata termahal..wanita biasa umpama kaca pecah berderai..

  1. :) sweetnye. thanks for the reminder

Related Posts with Thumbnails