命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

123. Cinta.

Posted: Saturday, April 16, 2011 by Syed M. in Labels:
0

Cinta adalah kekuatan
yang mampu mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah malang jadi untung
mengubah sedih jadi riang
mengubah setan jadi nabi
mengubah iblis jadi malaikat
mengubah sakit jadi sihat
mengubah bakhil jadi dermawan
mengubah kandang jadi taman
mengubah penjara jadi istana
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta..



sekalipun cinta telah ku uraikan
dan kujelaskan panjang lebar,
namun jika cinta kudatangi,
aku jadi malu pada
keteranganku sendiri...

meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
namun tanpa lidah,
cinta ternyata lebih terang..
sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya
kata-kata pecah berkeping-keping
begitu sampai kepada cinta..

dalam menguraikan cinta,
akal terbaring tak berdaya
bagaikan keldai terbaring dalam lumpur...
cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan...
(credit to Ketika Cinta Bertasbih)

Woh, doh guane pulok tubik cinte2 neh? Gatal gelenya doh ke? Berak do'oh nim! 

Well, I can say that LOVE doesn't mean only towards human beings. From a man to a girl or from a woman to a boy...no! It is very subjective. Eventhough there is LOVE 101, I think it needs more than 4 consecutive years for your to finish it. Yeah...because LOVE is vast. Isn't it? Or it just me? Nah...just think about it.

I'm just finished my 5 consecutive days of watching full series of Kamen Rider Ryuki, last week. 

"What? Are you aren't matured enough to watch that silly Kamen Riders? It's just for kids. Man...you're hopeless!" 


Hurm, this might be what people would think. But, as long as it does not strain me from doing my duty as a slave.... I guess it is still OK, considering there are many HARAM things done people (I mean, MUSLIMS) out there. I guess. For me do not want to husnul zhon...maybe there are not too much people doing HARAM things, and I pray for them to change. HENSHIN!

So, apa kena cinta dengan Kamen Rider ni? Tak ada kaitan ponnn....

In brief, I should say that this Kamen Rider series used Rider vs Rider theme. They have to fight each other, till there is only one of them remaining and this last Rider will have his or her wish fulfilled. There are 13 Riders, and each of them has different wish. And most of them have their wish based on LOVE.

"I wish of eternal life"- Kitaoka/Kamen Rider Zolda
There is a Rider who wants to have immortal life, so that he could continue his extravagant lifestyle, despite of having battle with his death-threatened cancer.

"I will save you, Eri." Ren/Kamen Rider Knight









Another Riders want to fight in order to gain a new life for their loved ones, no matter how hard or struggling it would be.







"That's why you need to be sacrificed. So that I can be the hero."
-
Tojo/Kamen Rider Tiger





A Rider who fights for his love to be a hero, although he unconsciously having hero-complex inside him.






Cuba tanya diri kita, sejauh mana kita akan FIGHT untuk apa yang kita sayang/suka?


Tak cakap kat orang lain, aku pun sama. Kadang-kadang, cinta dan sayang kita hanya kuat di mulut, tapi tak mampu physically untuk membuktikan kasih sayang kita ni. Lemah kan kita?


Aku cakap aku sayang X, tapi aku sendiri tak pernah buat, at least something to prove my love. Macam tak kena la kan?


Jom kita imbas balik cerita orang dulu2...SWOOSH!


Kenal tak Nusaybah r.a? Rasanya, tak ramai kenal kot dia ni. Aku pun tau tentang dia time selesai baca 1511H, karya Faisal Tehrani. Best jugak la, aku recommend kat korang2(kalu la ada yang baca ni kan) untuk try cari buku ni.


Nusaybah r.a ni salah seorang daripada golongan sahabat Rasulullah yang turut serta dalam peperangan kedua dalam sejarah Islam, yakni Perang Uhud. Apa yang signifikan tentang Perang Uhud ni? Umat Islam tewas selepas hampir menang. Hah, macam mana tu? Sebab skuad pemanah di atas Bukit Uhud tak patuh perintah Rasulullah...dan mereka memperoleh pengajaran yang membawa kepada kemenangan2 yang seterusnya.


photo credit: Katy


Tengah-tengah pasukan Muslimin ni kucar kacir disebabkan tactical counter attack oleh pasukan Musyrikin diketuai oleh Khalid al-Walid(sebelum keIslamannya), Rasulullah berdiri di tengah medan tanpa sebarang perisai. Para Musyrikin Mekah dah mula start serang Baginda... Nusaybah, yang pada mulanya merawat pahlawan2 Islam yang cedera, dengan berani mencapai pedang dan mempertahankan Rasulullah sepenuh hatinya. Tangannya dihayun melibas musuh yang cuba merapati Baginda Rasulullah. Bukan dia seorang, tapi turut menyertai untuk mempertahankan Rasulullah adalah suami dan anaknya. Sehinggakan Rasulullah bersabda:


“Tidaklah aku melihat ke kanan dan ke kiri pada pertempuran Uhud kecuali aku melihat Nusaibah binti Ka’ab berperang membelaku.”

Nusaybah mengotakan cintanya kepada Rasulullah seperti apa yang dia telah bai'ahkan dalam Perjanjian Aqabah untuk mempertahankan ISLAM. Tak cukup dengan itu, dia meneruskan semangat cintanya biarpun Rasulullah telah wafat. Dalam Peperangan Yamamah, tangannya terputus akibat dipotong musuh.

Tingginya cinta para sahabat kepada Rasulullah. Kita? Kita pun sayangkan Rasulullah kan? Boleh kata kalau orang tanya "Kau sayang sape?" Mostly kita akan jawab paling kurang pun ALLAH dengan Rasulullah dulu sebelum mak ayah, pakwe/makwe, famili semua...kan?

photo credit: Vassilis Tagoudis

Tapi sayang, kebanyakan dari kita hari ini hilang rasa cinta Nabi. Masing-masing lebih mencintai anything related to diri sendiri, dari cintakan agama. Tak percaya? Tak perlu pergi jauh, hanya tengok sekeliling. Berapa ramai yang mengecilkan cintanya kepada Islam dan melebihkan yang lain? Tengok diri sendiri pun legi baik....pernahkah kita nak follow sunnah tanpa mempedulikan apa orang nak cakap? 



Adakah kita buat apa yang Nabi buat? Apa yang kita akan rasa bila tengok ada orang follow sunnah Rasulullah? 

Selepas peristiwa berdarah 9/11, orang-orang Islam yang externally nampak mengamalkan apa yang 'depa' cakap Islamist akan dicop "TERRORIST". Ala, tak payah cakap kat US, kat Malaysia berlambak yang berfikiran macam tu. Tak perlu perkataan "terrorist", yang pakai alim2 sikit terus kene 'ayat' la. Yang cuba menegakkan kebenaran, dicop kuno dan sebagainya. Mentaliti seperti ini wujud sebelum 9/11/2001.

Then, how much do we spendfor studying anything about ISLAM? Pasal sejarah nabi ke, pasal Islam ke, HOW MUCH?!

Tahu tak, every year...there are some(might be many) people spent billions of dollar(not ringgit) to attack and humiliate ISLAM? Sape ingat atau tahu kes bakar masjid di Tennessee beberapa tahun dulu? Filem Fitna, arahan Geert Wilders. Banyak lagi. Palestin...tak payah cakap. Ala...tengok jer Malaysia. Islam dicabar dari setiap sudut. Sedih tengok nasib negara aku yang aku SAYANG.


Kalau diorang boleh spend billions of dollars because of their hatred toward Islam, apakah CINTA kita tak cukup lagi? Apakah kebenciaan telahpun mengatasi kasih sayang?


"Aku teringin sangat melihat saudara kita. Sahabat bertanya: Bukankah kami adalah saudaramu ya Rasulullah? Rasulullah SAW bersabda: Kamu semua adalah sahabatku, sedangkan saudaraku ialah mereka yang belum datang..."(HR an-Nasai'e, Ibn Majah dan Baihaqi.


Siapa mereka? Kita kah?


"Kemudian Baginda menegaskan lagi rindu dan cinta antara Baginda dan umatnya ini melalui sabdanya: “Orang yang paling hebat cintanya kepadaku, mereka yang datang selepasku, salah seorang daripada mereka amat sangat ingin melihatku (membuktikan cintanya kepadaku) dengan (mengorbankan) keluarga dan hartanya." (HR Muslim, Ahmad dan Ibn Hibban)


InsyaAllah, semoga kita yang tergolong dalam golongan yang disebutkan oleh Nabi. 


Hey hey...jom tengok video ini.


Haa...fight MUSLIMAH! Muslim brothers, too! =)


Ok, ayat for today is....




ö@è% bÎ) tb%x. öNä.ät!$t/#uä öNà2ät!$oYö/r&ur öNä3çRºuq÷zÎ)ur ö/ä3ã_ºurør&ur óOä3è?uŽÏ±tãur îAºuqøBr&ur $ydqßJçGøùuŽtIø%$# ×ot»pgÏBur tböqt±øƒrB $ydyŠ$|¡x. ß`Å3»|¡tBur !$ygtRöq|Êös? ¡=ymr& Nà6øs9Î) šÆÏiB «!$# ¾Ï&Î!qßuur 7Š$ygÅ_ur Îû ¾Ï&Î#Î7y (#qÝÁ­/uŽtIsù 4Ó®Lym šÎAù'tƒ ª!$# ¾ÍnÍöDr'Î/ 3 ª!$#ur Ÿw Ïöku tPöqs)ø9$# šúüÉ)Å¡»xÿø9$# ÇËÍÈ  
24. Katakanlah (Wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda Yang kamu usahakan, dan perniagaan Yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal Yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara Yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang Yang fasik (derhaka).

=O

Note:

1. Selamat Hari Jadi kepada MOHD SYAHMI YEM. Semoga Allah merahmati kamu.

0 kritikan@pujian:

Related Posts with Thumbnails