命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

apekah...?

Posted: Sunday, June 7, 2009 by Syed M. in Labels:
4

USRAH
Bile terpandang@terdengar@tercakap@terjenguk perkataan ni,
ape biasenyer kwn2 fikirkan?

Adakah ini?


Atau ini?


Mungkin ini?(harap2 tak la...)


Tapi yang pasti...bukan ini la...


Well, setiap orang ade pandangan yang berbeze, cuma persoalannya betul atau tidak pandangan itu...

So, maybe dis time I wanna share wit u what I've got about the term...USRAH...

Ape usrah ni?
Dari segi bahasa, keluarga, famili.... Kalu dari segi teknikalnye, sekolompok kecil Muslim yang nak belajar dan amal ISLAM...

Usrah ni biasanya dipimpin oleh seseorg yg dikenali sebagai murobbi... Tp, name untuk murobbi ni byk, naqib, mentor,...etc.
Tp, sape plak murobbi ni? Terer sangat ke?
Nak cakap terer tu, x de la sgt. Cume, murobbi ni ade kelebihan sendiri, iaitu komitmen die, amat komited! Peranan die, didik ahli2 usrah ke jalan yang benar. Diorg bleh gak jadi...--> *ayah/ibu* *guru* *imam* *abang/kakak* *sahabat* *member*

Pastu, mesti ade org komplen nyer...confirm! Wat ape dtg usrah ni, wat penat jer....

Nak wat ape? Nak jadi BAGUS la... -nk tmbah ilmu dunia akhirat- -asah kemahiran yang ada- -kongsi suka duka- -bykkan amal ibadah- -cari member sbyk mungkin- -ade aktiviti ngn geng usrah- -isi mase lapang-

La....mende2 ibadah tu bley dpat kat masjid. Kalu nk enjoy ngn member x yah masuk usrah pun x pe!
Lain r! Usrah libatkan keterikatan hati sesame ahli usrah, bukan wat member just for main2 jer. Masing2 ade matlamat: bahagia dunia akhirat. Sahabat dalam usrah sahabt menangis dan ketawa!

Bukan usrah ni militan ke?
Pergh! Ni tuduhan palsu ni....sape la wat fitnah ni. Ape maksud militan sebenrnyer? Ganas ke usrah ni? Pernahke korang tgk kwn2 korang yang join usrah tu sepak terajang@paw orang atau acu pistol@senapang@pisau kat org? Kalu ade...same ade die sesat tau memg die ni pengganas...well, Kalu korang ckp usrah ni ganas, maknenyer korang pun anggap Rasulullah pun ganas r...? Dulu Baginda wat usrah kat rumah al-Arqam bin Abi Arqam...ingat x lagi?

Usrah ni untuk org baik2 jer, alim, ustaz ustazah je...
Weh, dh confirm tiket ke syurga ke? Golongan ustaz ustazah alim je ke nak jadi baik? Korang x nak jadi baik gak ke? Yang x sampai taraf ustaz ni la yang kene join usrah untuk perbaiki diri...
Usrah ni bosan! Duk mengadap murobbi jer kat surau, wat pe?
Eh, sape kate? Ingt kitorg ni duk terperuk kat surau jer ke...? Banyak r aktiviti kitorang wat...kekdg yang korang blum wat kitorg maybe dah wat...futsal, ice-skatting, mandi sungai, men bowling, makan2, jalan2, khemah....

Ha....usrah bukan setakat tu jer, kite dpt eratkan ukhuwwah sesame kite...dapt saling menasihati, kalu ade kwn2 kite yang 'kecundang' tu, at least dpt r kite tolong, kan3?

:::Tu jer kot...ana nak smbung study Psychology plak ni...esok test...:::

4 kritikan@pujian:

  1. yang paling penting dalam usrah ni adalah pembentukan fikrah islamiah yang akan melahirkan satu ummah yang setaraf golongan para sahabt R.A.-Takgitu Aliff

  1. dinosor says:

    Eh, gambo macam lepas main bola je tu... Hmm, sapakah gerangannya mamat macho yg kat depan tu ek?

    (I will surely miss all of you guyz kat sana... Eh gambar2 masa main bola tu sapa punya camera ek? boleh passkan kat ana bleh?)

  1. ceh....huhu

    mase men bola tu sikit jer...

    ade dalam laptop ana x silap...

    nanti insya-Allah ana bagi
    (mane tau ana nyer blog ni?)

  1. Saifuddin says:

    Apa perkembangan antum skang nih?

Related Posts with Thumbnails