命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

ACT 65 : KUL.PVG

Posted: Sunday, January 17, 2010 by Syed M. in Labels:
4

2 minggu dah berlalu. Tapi, coretan ini tetap ana mahu kongsikan, mungkin suatu hari nanti ana teringat kembali memori ini. Bismillah...

[Terdapat challenges di setiap airport. Perhatikan tulisan berwarna hijau]

29 Disember 2009, hari yang ditentukan kepada ana untuk berangkat ke bumi USA, sebagai langkah ana yang seterusnya dalam musafir di bumi Tuhan. Malam tu, di KLIA, atau codenya KUL.

Ana tak sangka ada rakan yang menemani, Akif dan Arif. Aduh...rindu pula nak tinggalkan rakan seikhwah ni. Semoga kamu semua tetap pada landasan, ya.

Family semua ada malam tu. Malam last la katakan. *cam nak g perang plak* Ummi, kurang berkata-kata sejak dalam perjalanan. Begitu juga dengan yang lain. Ana, sibuk menaip mesej untuk rakan handai. Dah nak pergi ni. Sedih...=)

Selit dulu gambar2 nih...


Malam2 terakhir kaki ana di Malaysia. Entah lah nak rasa macam mana. Macam tak rasa apa-apa. Sedih tak, gembira pun tak. Entah lah. Tapi, alhamdulillah...selamat sampai jugak kan? =)

Ni ana punya plane, A330. MAS code ana lupa. Check la di ana punya wall FB ya..
Gelap sikit. Biasalah...Yari nye kamera jer...

CHALLENGE 1
Kaunter berlainan dari apa yang diberitahu.
Tiada pegawai MARA@MAS yang ada(biasanya ada)
Luggage tak boleh check in terus dari KLIA ke Buffalo I'national

Dan, kurang dari pukul 1.40, ana naik ke kabin, ekonomi jer. Dari situ, perjalanan ana bermula. Hampir satu aircraft orang Cina. Tak kisah lah. Kata nak pergi China.

*******

"Welcome to Pudong International Airport, Shanghai, People Republic of China."

Apalagi, tanpa tahu Subuh pukul berapa...ana meluru keluar dari pesawat. Dah mula rasa sejuk sikit, sebab suhu kat situ lebih kurang 1 drjah Celcius.

Kene sign confirmation H1N1, kena beratur (lagi!) untuk arrival card. Adduii... Cek jam, lg lebih sepuluh jam before next departure. Dan, di sinilah...pengalaman paling mengerikan bagi ana bermula...~~~

Ana ingat ada pegawai MAS@MARA yang tunggu kat Pudong. TIADA! Orang MARA cakap ada. Tapi, TIADA! Dah la ana ni tak pernah journey jauh2..setakat lawatan sambil belajar ke Sarawak tu ye lah. Apakah nasib.

Tapi, time tu...ana ingat mende ni jer....ALLAHU MA'ANA!...Allah ada dengan kita....hurmm...=)

Ana terus pergi kat information counter, tunjuk kertas E-Ticket(yg menjadi punca kisah ngeri) kat perempuan tu. Kena pergi Bahagian E. Pergi, cari kaunter Continental...tak jumpa! Ana pun tanya orang yang jaga bahagian E tu. Dia ni kurang pandai berENGLISH. Aduuiii...lagi. Takpe la. Bleh la faham. Kaunter Continental bukak pukul 1.55 pm. OK then.

Pergi la duduk kejap. Nak cari tempat sembhyang...tak jumpa yang agak tersorok sikit. Letihnya. Tekak dah la kering giler. Memang macam puasa di hari yang panas terik gile. Aish....tapi, ALLAHU MA'ANA...~

Nak beli air lah sekejap. Cari punya cari, jumpalah pengurup wang. Haha. SPD Bank. Nak tukar USD10, dia cakap...diorang akan ambil USD7 sebagai cukai. WEH, apehal lak ni...banyak plak ambik nyer....Fikit punya fikir, tak payah lah. Baik ana cari air sendiri.

Cari, cari...jumpa lah beberapa water cooler. Tapi, takde cawan! Diorang pakai bukan macam US ke, Malaysia nyer public water cooler. Diorang jenis pelik sikit. Tak pakai cawan...nanti orang marah plak.

Pusing lah lagi..tawaf satu airport...nak cari air. Teringat pulak kisah Siti Hajar cari air untuk anaknya Ismail. Jumpa, tapi semua nak pakai jenis cawan. Ada la dekat 2 kali tawaf tempat tu nak cari air.

Akhir sekali, NEKAD! Aku nak minum jugak! Tadah pakai tangan. ALHAMDULILLAH~~~memang bersyukur gile time tu...Ya ALLAH~~!

Satu jer ana tak suke, nak sentuh apa2...electric shock! Electric static kowt...sebab bile gelek trolley tu(luggage pegang sendiri), mungkin badan tercas sekali. Aduii...

Jadi, apa2 hal...solat dulu. nanti memang tak sempat time masuk pesawat nanti. Pergilah berwuduk kat tandas. Tinggal luggage kat luar, memang berharap kat ALLAH jer tolong jaga time tu. Bukak jaket, ambil wuduk.

Keluar bilik air, nak check passport etc....sekali!

E-TICKET HILANG!

Ya Robbi. Memang letak E-Ticket tu dalam jaket tadi. Macam mana boleh cicir ni? Ya Robbi. Masuk bilik air...check..pastu tanye pakcik dalam bilik air tu. TIADA!

Keluar...tawaf sekali lagi airport. Cari. Tak de. Tawaf lagi. Takde jugak! Tanye LOST n FOUND nyer kaunter. Takde jugak. Memang rasa macam nak menangis lah time tu.

Tanpa banyak bicara dan selepas berfikir panjang, hantar satu mesej kat ayah. Hope dapat ctc Cik Farra secepat yang mungkin. Mungkin ada peluang di situ.

Boleh pulak msg. Call, tak bleh plak. Tapi, Alhamdulillah lah. Selang beberapa msg kemudian, Cik Farra msg. Nasib baik tu e-Ticket jer. Kalu boarding pass....ish. Beliau pun bagi code no. untuk tiket ana.

Kak Ija(anak sedare ayah). Nasib baik dia tolong. Dia ni ejen MAS tak silap. Entah lah. Tapi, memang bersyukur lah.

Tiba satu masa, dia nak hantar e-Ticket tu balik. Ana pun cari, manalah internet ke, fax ke kat sini. Jumpa, tapi matawang Yuan. China nyer currency. Jadi, terpaksa lah tukar duit ke duit Yuan. Tukar USD30, dapat dalam 150Yuan sen2 r. Nak tengok?

First time in my life, ana pegang duit China. Ok la. Not bad. Haha.

Jadi, dapatlah fax dari Kak Ija. Thanx!

Tapi, segalanya belum berakhir....

Rintangan di depan banyak lagi, sampai hampir tak bleh fly. Kenapa?

Nantikan ACT 66....!



4 kritikan@pujian:

  1. FatinZol says:

    wah aleh...mcm2 hal la...be careful next time!

    hopefully everything is fine there!

  1. alay! says:

    wow mendebarkan betul. alhamdulillah ko selamat sampai dah.

  1. fatin:insyaAllah...moge b more care ful next time....huhu

    alay!: alhamdulillah...haha.ko nk g rutgers kan?sape yg nk ke suny?

  1. Saifuddin says:

    macam kenal jer mamat dalam gambar tuh

Related Posts with Thumbnails