命あるかぎり戦え。たとえどんなに孤独でも。
Inochi arukagiri tatakae. Tatoe donnani kodoku demo.


Swift as wind, silent as forest, fierce as fire, firm as mountain.

ACT 66: PVG. EWK. BUF

Posted: Tuesday, January 26, 2010 by Syed M. in Labels:
2


Syukur ke hadrat Ilahi, dapat terus bernafas dengan udaranya yang masih beku di sini dan terus menulis, untuk kepuasan diri dan tanda bersyukur di atas nikmatnya.

Sambungan--->

E-Ticket dah ada. Semua dah setel. Ade lagi yang belum. AIR dan SOLAT.

Menuju ke kedai, berada selang dua lot dari tempat fax tadi, ana pun beli la air. Air mineral. Check label, kot2 ade benda yang tak sepatutnya dalam tu. Kata China, bukan Malaysia. Alhamdulillah, free of unwanted species. Hehe. Agak mahal la kot, 20Yuan. Tapi, nak hilangkan haus ni, berkorban jer lah.

Air botol pertama ana.huhu

Lepas minum2, pergi ambik wudhu'. Bateri phone pulak macam nak kong. Alhamdulillah, nasib baik ada charging vendor kat situ, dekat dengan Lost n Found station. Macam mana nak charge ni?

1. Pilih jenama telefon.
2. Masukkan 1 Yuan ke dalam slot.
3. Pasangkan pengecas ke telefon. Tunggu selama 10 minit.

Tunggu la ana kat situ sampai 10 minit. Lapar pulak rasanya. Nak beli Toblerone, macam was-was pulak. Takpela. Tak lama lagi, melantak dalam plane.

Then, pencarian tempat sembahyang bermula. Kat situ, ramai orang. Kat situ, ada polis. Kat situ, orang nak lalu. Mencari-cari, akhirnya takde tempat. Jadi, nekad nak sembahyang gak...dalam hati...

"Bagiku agamaku, bagimu agamamu!"


Solatlah kat situ. Bimbang jugak kalau polis datang tegur. Sebab teringat kes Uighur, cuak jugak lah.

Selesai solat, pergi sambung mengecas telefon untuk 2 Yuan lagi. Sambil tunggu 1.55 tengah hari.

Dah tiba masanya, pergi beratur. Serah E-Ticket. Kakak tu suruh pergi kaunter lagi satu, macam ada problem. Pergi ke kaunter lagi satu. Abang tu check2, die nak cakap English, tapi ana pun tak faham. Dia cakap ada problem tak dapat detect kod. Apa pulak nih? Dia suruh pergi kaunter MAS. Kena jalan lagi... aduuiiii...

Sampai kaunter MAS, dengan harapan dapat jumpa pegawai MAS orang Malaysia, tapi yang jaga kaunter jer ada. China woman. Suruh dia check kod, dapat.

Pergi balik ke kaunter Continental. Dia check2 jugak. Pastu abang tu cakap, memag tak dpt detect. Kak Ija mesej, tanya kondisi. Cakaplah ada prob. Abang tu cakap tunggu dulu. Yerla..."it's not your fault, we know that." Hurm...

Sekali Kak Ija bagi mesej ni,

"Alif settle x? Continental KL Ms Melinda ckp ur name xde dlm list connecting flight."

APA NIIIIII? Macam mana tak ada ni....Ya Allah, memang rase macam hari tu kene stay Shanghai satu hari lagi la nampaknya. Macam mana dah book ticket, boleh takde name ni?

*Ayah bagitau, ejen yang MARA assign untuk uruskan tiket jual tiket ana tu pada 8 Disember. Aik, bleh plak pegi jual2 kat orang lain. Aduiii...jadi, korang hati2lah!*

Tunggu punya tunggu, dengan abang tu calling sana, calling sini dalam bahasa entah ape...ana ni ibarat tengah tengok drama HongKong yang takde subtitle. Adduiii...

Akhirnya, 3.50 petang, lepas lima minit kaunter tutup(3.45), ana dapat ticket reserve. Mungkin lepas berurus niaga dengan orang MAS.

ALHAMDULILLAHHHHHHH~~~

Naik jer Boeing 777, trus tidur. Orang bagi earphone untuk tengok movie pun tak sedar. Tak tengok movie la jawabnye. Nak mintak, malas pulak. Mata nak pejam jer. Letih, lepas tawaf Pudong International Airport. Tengok route kapal terbang jer laa.... Hidung pulak, kejap2 bleeding. Sabar jer naaa...

Beza Continental dengan MAS, pramugari Continental kebanyakannya lelaki, pramugari MAS semua perempuan. Hurm...


Lepas dalam 13 jam perjalanan, ana sampai ke Newark. Sambil2 tunggu line kat imigresen tu, tiba2 telefon bunyi. Pelik gak la...Celcom mane boleh sampai sini kowt. Ada orang tunggu kat luar. Alhamdulillah. Jangan jadi macam Pudong sudah, tak ada orang nak guide.

Sekali, kene tahan kejap. Sebab ada dua I20. Laaa...dah embassy suruh tunjuk dua2, ana pun tunjuk la. "Do not show us both of these, or you will waste our time here." Yer la bang. Saya tak buat lagi. Nasib baik tak kena declare pape, or geledah beg atau masuk bilik.


Kat luar, Pak Cik Arham tengah tunggu dengan family dia. Tapi, tengah tunggu kat tahanan tadi
line dah panjang. Bimbang tak sempat, Pak Cik Arham pun bawak pergi ke kaunter Continental tu sendiri. Bayar kos beg, USD50. Laa...ingat MARA dah tanggung semua. Harap2 boleh claim lepas ni. Pak Cik Arham cakap, pegawai MARA, Puan Huda tak dapat datang sebab flight cancel.

Pak Cik Arham pun bawak pergi makan kat Burger King. Trimas syukran shukriya!


Dan perjalanan lepas tu lancar, tanpa sebarang gangguan. Alhamdulillah.

Sampai di Buffalo International, Nawi dan Zulhilmi(Bobby) menunggu. Dan ana pun tiba di rumah....Alhamdulillah.

Kenapa ana coretkan cerita ni? Nampak macam buang masa jer kan? Tapi bagi ana, itulah detik2 yang takkan ana lupakan. Dan sebagai bukti Allah masih sayangkan ana...Alhamdulillah, dan sebagai peringatan buat diri yang selalu lalai dan lupa ni, agar ingat yang Allah tu MAHA BESAR!


*maskot Pudong*


2 kritikan@pujian:

  1. "ana"..bgus2..last time kene word tu time form 1..hehe..apa2 pun truskan perjuangan anta..mana tahu blh buat dakwah dkt ub..

  1. ashi helang: insyaAllah.dakwah tu kerja, bukan pilihan. jom2!

Related Posts with Thumbnails